Valgår

Jeg er ikke veldig politisk interessert og bryr meg veldig ofte ikke om hva som skjer på det politiske nivået i Norge og verden ellers. Men jeg har jo registrert at det snart er valg igjen og at politikerne stadig er ute og kommer med lovnader og ting som de i dag påstår at de skal gjennomføre bare de kommer til makten i Norge. For det er stortingsvalg som står på programmet nå i neste måned.

Stortingsvalget 2017

Sammen med stortingsvalget 2017 skal det også avholdes sametingsvalg og ekstraordinært kommunestyrevalg i Tjøme og Nøtterøy. Dette kommunestyrevalget er fordi de to kommunene skal slåes sammen til Nye Færder kommune. Stortingsvalget i Norge er et parlamentsvalg.

Mine tanker

Det jeg spekulerer og tenker mye på er hvordan politikere år etter år kommer med valgløfter og ikke innfrir dem. Hvordan kan da den vanlige norske mann i gata fortsette å stemme på dem. Glemmer vi virkelig så fort?  Eller har disse folkevalgte bare så mye makt at de nesten kommanderer folk til å stemme på dem? Jeg fatter det bare ikke! Men fordi jeg selv ikke er veldig bevandret i alt med politikk så skal jeg heller ikke begi meg inn og kommentere spesifikke saker eller spesifikke politikere. Det kan være «farlig» for meg he he he. Jeg kunne jo risikere å bli interessert og begynne å engasjere meg dersom jeg først begynte å grave ned i en slik materie. Og det frister ikke – men jeg klarer heller ikke helt å fjerne tankene mine rundt dette. Jeg hører jo til stadighet at folk rundt meg snakker om å stemme og forhånds stemme og alt det der. Det kan gjøres slik og slik og husk å stemme da kompis! He he ja ja ja svarer jeg bare og glemmer det igjen nesten like fort som det ble sagt.

Vanskelig

Det er vanskelig å sette seg inn i alle partiprogrammer og følge med på alt som skjer i den politiske verden. Den ene politikeren lover dette og dette, mens den neste benekter det igjen og lover noe annet. I de mest ekstreme tilfellene skjer jo det innenfor det samme partiet. Hvordan skal da en vanlig mann i gata forstå dette og klare å gi sin stemme på riktig plass?

Partilister

Det finnes foran dette stortingsvalget 24 lister som er godkjente og kan stille sin liste med kandidater til stortinget. Men det er ikke alle disse listene som finnes i alle landets fylker. Noen lister ligger bare i de fylkene der de har tilhørighet. Det er kun 13 partier som har lister i alle landets fylker. De andre 11 har i alt fra ett fylke til hele landet minus ett eller to fylker. Det siste alternativet gjelder f.eks. Helsepartiet. De har lister i alle fylker utenom Møre og Romsdal. Mens det første alternativet gjelder f.eks. Verdipartiet. De har liste kun i Rogaland fylke.

Selv om det nå nærmer seg veldig valgdagen, så er det fortsatt tid til å tenke både en og to runder. Jeg skal tenke et par runder til selv også, men jeg tror jeg ender opp med det samme som tidligere. Husk det er hemmelig valg – så jeg sier ikke hva jeg eventuelt skal stemme. Men jeg har utviklet meg fra å være totalt uinteressert til å bli litt interessert i min voksne alder i hvert fall.