Kampsport og annen sport

Jeg har blitt sittende å se mye kampsport den senere tiden. Det er fasinerende å se to mennesker kjempe mot hverandre. Men jo mer jeg har kikket på dette jo mer har jeg begynt å tenke over hvorfor to mennesker ønsker å kjempe mot hverandre og slå den andre til blods eller bevistløs. Det er jo tilfelle i enkelte av de kampsportene som er mest ekstreme og som har blomstret opp de senere årene. MMA, EMA og så videre hva de heter alle disse nye kampsportene hvor de kjemper helt til den andre er «nesten død».

Kampsport og annen sport

Kampsport

Det er store forskjeller innen for begrepet kampsport igjen. I den ene grenen skal man forsøke å slå ut motstanderen med en «knock out», mens i en annen gren blir man diskvalifisert dersom man slår ut motstanderen og den skulle f.eks. besvime i kampens hete av et slag eller spark.

Enkelte av de «gamle» kampsportene som judo, karate og bryting blir jo som rene «frøkensporten» i sammenlikning med de nymotens MMA, boksing, kickboksing, Muy Thai og så videre. I gamle dager kjempet man jo om å rive motstanderen ut av balanse og ned i gulvet, mens i dag er det om å gjøre å få motstanderen i gulvet og der fortsette å slå til han enten gir seg frivillig eller er enten helt eller delvis i svime. Jeg skriver han her hele tiden, men disse sportene gjelder selvfølgelig begge kjønn.

Det er jo utrolig mange forskjellige varianter av kampsport, hvor noen er mer populære enn andre selvfølgelig. Og noen er mer kjente enn andre. Noen har eksistert i årevis mens andre har vi ikke hørt om før siste årene selv om de også har vært der siden «tidenes morgen».

Norges Kampsport forbund

Kampsportforbundet er Norges tiende største særforbund i Norges Idrettsforbund. Men det største som tillater kampsport. Forbundet representerer 40 forskjellige idretter og en medlemsmasse på over 40 000 mennesker.

Det er en tidligere meget aktiv utøver som står sentralt i at Kampsporten er tatt opp som særforbund under Idrettsforbundet i Norge. Mye slik kampsport er jo forbudt ved lov i Norge. Men Helge Dehlin – mange årig karateutøver og ildsjel innen den sporten har kjempet kampen hardt og vunnet frem.

Det er karate og Taekwondo som er de to største idrettene innen kampsporten i Norge.

Dehlin satt som president i karate forbundet når forbundet ble tatt opp som særforbund til idrettsforbundet i 1984. Så han var med å kjempe karatens og kampsportens kamp både før og etter opptaket. Han satt som president i totalt 12 år. Erfaringen som leder og utøver fra bandy miljøet kom selvfølgelig godt med når han byttet sport til karate på 70 tallet.

Mange ildsjeler

Mange av disse idrettene er forholdsvis små idretter, men de overlever på grunn av personer med en enorm innsatsvilje for sin sport. De er virkelig ildsjeler som burde premieres på høyeste nivå for sitt engasjement for sin sport. Så dersom du har mulighet så støtt opp om slike små sporter. Det bør ikke være med økonomiske midler, men de trenger også masse annen hjelp som er verdt sin vekt i gull.