Hva gjør narkotika med et menneske?

Narkotika kan synes som noe spennende og moro for unge, som hele tiden vil teste grenser. For de fleste vil det bli med den ene gangen, mens andre får smaken på de skadelige rusmidlene. Dette kan skape store problemer i mange år framover.

Hva gjør narkotika med et menneske?
Hva gjør narkotika med et menneske?

I dag er det en rekke syntetiske stoffer som rett og slett er livsfarlige. Ikke bare fordi de består av kunstige blandinger, men fordi de er mange ganger sterkere enn de rusmidlene man kjenner til. Rusen fra narkotika fører til at man enten blir oppstemt eller sløvet. Den tiltenkte effekten skal gi en slags lykkefølelse, men dosering og blanding kan påvirke dette i svært negativ grad. Langvarig misbruk kan svekke både den kognitive forståelsen og påvirke motorikken.

Hva gjør egentlig narkotika med et menneske, både fysisk og psykisk? Det er ikke uten grunn foreldre går søvnløse netter i møte når ungdommene vokser opp og vil ut å prøve seg på livet. Her skal vi se på noen årsaker til at narkotika er forbudt den dag i dag.

Fysiske virkninger av narkotikamisbruk

Foruten at man rett og slett kan dø av å bruke narkotika, er det en rekke andre bivirkninger av å bruke ulike typer rusmidler. Noen tror at narkotika ikke påvirker kroppen i noen særlig grad, men det er feil. Mange stoff er vanndrivende, noe som fører med seg en rekke problemer. Foruten den vanlige hodepinen, leddsmertene og irriterende prikkingen, vil mange oppleve både søvnløshet og forstoppelse. Mange vil oppleve at de blir fryktelig sultne, selv om misbruk av narkotikaen ofte ender med at alle pengene går med til å finansiere forbruket i stedet for et sunt kosthold.

Sentralstimulerende stoff som for eksempel amfetamin har en rekke plagsomme virkninger på fysikken. For det første vil man få innskrumpede muskler, og huden vil bli rynkete og ru. Dessuten vil mange narkomane oppleve tannhelseproblemer, ofte på grunn av at de ikke har noe godt tannstell.

Rusen påvirker hvordan de indre organene fungerer. Hjerte, lunger og hjerne vil få store skader. Blodsirkulasjonen vil bli dårlig og forkalket, mens tarm, bukspyttkjertel og nyrer vil få gjennomgå. Slimhinner vil bli ødelagt og synet vil bli dårligere. Helsen vil bli skikkelig dårlig, men enda verre blir det når psyken blir påvirket.

Psykiske virkninger av narkotikamisbruk

De psykiske virkningene kommer som følge av at man hele tiden tukler med kroppen og hvordan den skal fungere gunstig. Du kan selv tenke deg hvordan det vil være å ikke få sove på flere døgn. Dette er ofte et resultat av amfetamin-misbruk, men også andre stoffer kan gi samme effekt. Dermed er man ute på en farlig vei. Psyken er svært viktig for å kunne fungere. Men narkotika endrer på personlighet og karakter. Kanskje vil man oppleve å bli deprimert, og helt sikkert vil man litt etter litt begynne å lyve for omgivelsene sine. Man blir en kyniker som higer etter virkestoffene i narkotikaen. Som rusmisbruker vil man alltid kaste et blikk over skulderen og alltid føle seg forfulgt eller overvåket. Dette kan føre til at man blir konspiratorisk og føle seg isolert. Bruk av narkotika kan føre til at man får destruktive tanker om seg selv og verden rundt seg.

Dette forsterkes om man skulle ønske å komme seg ut av misbruket, men gjentatte ganger mislykkes. For når man har blitt skikkelig narkotikaavhengig, da er det ikke lett å slutte. De fysiske og psykiske virkningene har nå blitt plager som rir deg som et fordrevet og stakkars menneske. Det kan være lurt å holde seg unna narkotika.