Hva gjør alkohol med et menneske

Det er mange som er glade i gyllen drikke. Både av svakere og sterkere sorter. Men vet vi egentlig mye om hva som skjer med kroppen når man inntar alkohol.

Hva gjør alkohol med et menneske

Og hvordan reagerer kroppen på inntak. Som med veldig mye annet så er dette forskjellige fra menneske til menneske, og det er vel ikke noe direkte fasitsvar på dette. Alle vi mennesker er forskjellige og vi reagerer forskjellig på alt – så altså også på alkoholen. Men det er noen generelle regler som hvordan de fleste reagerer og hva som skjer med kroppen når vi inntar alkohol i både mindre og større mengder.

De mest generelle reglene

De mest generelle reglene

Altså de aller fleste mennesker kjenner at de har drukket alkohol forholdsvis raskt etter at det har skjedd. Styrken på alkohol innvirker selvfølgelig, og hvor vant personen er til å innta alkohol også. Normalt er det bare noen få minutter før alkoholen begynner å påvirke et menneske. Den skal transporteres gjennom tarmsystemet og ned i magen før den får noen virkning. Det er når den kommer dit og begynner å transporteres videre ut i blodet at vi begynner å kjenne virkningen av alkoholen. Men det er noen som man kan kalle for tommelfinger regler. Den første halve promillen gjør at man føler at det skjer noe i kroppen – man føler at man er lett påvirket av alkoholens kraft. Fra den halve og opp til det første promille poenget sp blir man litt mer likegyldig. Man mister sin kritiske sans noe, og man tar gjerne litt større risikoer enn det man normalt ville gjort. Når man har passert det første promille poenget så begynner for eksempel balanse-evnen å bli svekket noe, man blir lettere trett og enkelt kan bli kvalme. Språket forverres også noe hos en del – alt etter hvor vant man er med å drikke alkohol. Men dette gjelder jo veldig individuelt for alle da. En et halvt poeng høyere oppover skalaen så kan man lett få «sorte huller». Man husker brudstykker, men absolutt ikke alt. Hukommelsen forverres ytterligere jo lenger oppover promillestigen man klatrer.  Overskrider man sin egen tålegrense så kan man gå inn i en slags transe og oppnå bevisstløshet. Hjernen begynner også å få enkelte problemer som for eksempel å sende all den informasjonen kroppen trenger for at du skal puste helt normalt. Videre øverst opp i promilleskalaen så kan det skje at mange andre ting svekkes og det kan oppstå dødelige situasjoner. Og er man av de som benytter medisiner av noe slag så svakkes de ganske sterkt her høyt oppe på promilleskalaen.

Oppsummering

Så det bør være ganske greit å oppsummere dette. Det å innta alkohol er noe vi mennesker har gjort i mange år. Og dessverre er det alltid noen som overdriver og drikker alt for mye i forhold til hva de burde ha drukket. Så oppfordringen er eller burde være veldig enkel – drikk gjerne litt alkohol, men forsøk å være så måteholden og lær dine egne grenser uten at du utsetter både deg selv og andre for farer. Alkohol er farlig, men det er også farlig godt i mange sammenhenger.