Ekstra penger – til glede eller sorg?

Penger du får ekstra – er de planlagt brukt før de kommer eller hvor langt rekker de? Jeg tenker da på slike tilskudd «Ola Nordmann» får i løpet av et år. Jeg må snakkes litt for min egen del, og det er mange med meg i min situasjon. Men det finnes også andre varianter selvfølgelig – så her er det ingen fasit som gjelder. Alt er riktig selv om det er store forskjeller. Som pensjonert arbeid på medisinsk grunnlag så får man litt ekstra penger i tillegg til trygden to til tre ganger i løpet av et år. Tredje gangen er litt opp til deg selv etter min mening.

Halv skatt

Jeg tar det som er nært forstående først. Halv skatt får jo alle denne måneden. Eller får ikke alle det? Nå ble jeg usikker, men det er i hvert fall veldig mange som har redusert skatte trekk denne mnd. Det blir jo alltid noen ekstra tusenlapper i dagene før julehøytiden.  Den høytiden har lett for å koste litt så de pengene kommer alltid godt med.

For min egen del så har heldigvis situasjonen bedret seg såpass mye de senere årene at jeg ikke lenger er inne og sjekker hver dag før trygden skal ankomme for å sjekke at den har kommet. Kontoen min er ikke tom fra utbetaling til utbetaling – heldigvis! Men det er garantert de som knapt hadde overlevd julehøytiden dersom de ikke hadde fått de ekstra pengene. Slik er det dessverre for enkelte.

Regelendring

Her for et par år siden kom det også noen regel endringer rundt loven om halv skatt i desember. De som hadde sen lønn i desember fikk jo aldri gleden av disse pengene til julehøytiden. Men nå er altså reglene endret slik at det finnes rom for å utbetale halv skatt allerede på november lønnen

Regelendring

Andre ekstrapenger

Også på sommeren kommer det «ekstra» penger. Feriepenger eller skattefri trygdeutbetaling.

Spørsmålet mitt i utgangspunktet foran denne artikkelen var jo om disse pengene allerede var brukt opp før de kom på konto eller om de er et gledelig tilskudd som kunne skape glede? Har er det nok store variabler blant det norske folk. Noen bruker nok feriepengene som kommer nettopp til ferie, mens andre «tvinges» til å bruke de til å betale ned på regningene som ligger og venter. Jeg skal ikke begi meg inn på noen privat økonomi diskusjon, men jeg sitter igjen med en følelse av at alt har blitt dyrere i Norge de siste årene. Har du en liten familie på for eksempel tre person og dere har kun en enkel inntekt – ja da er det ikke lett å få endene til å møtes i enhver sammenheng. Etter at det skjedde så store forandringer med olje og oljepriser, så synes jeg at alt har steget sakte men sikkert oppover og blitt dyrere.

Tredje ekstrapenge mulighet

Den tredje muligheten er litt mer finurlig og krever litt bedre økonomi. Du kan nemlig justere skatteinnbetalingen din en liten smule og sikre at du får igjen penger på skatten hvert år. Det er også en meget behagelig utbetaling å få beskjed om. Jeg har stor erfaring der – både utbetalinger og innbetalinger!

Men konklusjonen må jo være at alle ekstra penger er en glede å motta!